Pagina principală / Viaţa studenţească /
acum 6 ani
A fost inaugurat colegiul de performanță academică "Collegium Iuridicum"
La Cluj-Napoca a fost inaugurat luni, colegiul profesional pentru studenţii la Drept ai Universităţii Sapientia, "Collegium Iuridicum", în incinta căruia se află şi Biblioteca de Cercetare în Domeniul Dreptului "Bálint Kolosváry", ambele realizate cu sprijinul Statului Ungar.
La Collegium Iuridicum pot primi cazare şi o pregătire universitară extracuriculară 25 de studenţi eminenţi la Drept ai Universităţii. Pentru colegiu, Biserica Reformată a cumpărat un imobil în zona centrală a oraşului Cluj-Napoca. În clădire, pe lângă căminul pentru studenţi, va funcţiona şi o sală de cursuri, şi un spaţiu comunitar, dar au fost amenajate şi camere pentru profesorii invitaţi.
La ceremonia de inaugurare, secretarul de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, Balázs Orbán, a vorbit, printre altele, despre faptul că gândirea juridică face parte din caracterul naţional maghiar. El a opinat că există o mare nevoie de jurişti maghiari bine pregătiţi deoarece, în condiţiile globalizării şi integrării europene, nu cu forţă militară, ci cu mijloace juridice şi politice, este "asediată cetatea maghiară". După cum a precizat, pentru supravieţuirea naţiunii maghiare, nu trebuie să se lupte cu arme, ci cu minţi luminate.
La inagurarea clădirii, s-a citit mesajul ministrului ungar al justiţiei, László Trócsányi, care consideră că sarcina Collegium Iuridicum este de a servi. "El îi va servi pe maghiarii transilvăneni, întreaga naţiune ungară, pe tinerii care vor să studieze, pentru că va servi marii cauze a ştiinţei dreptului şi a educaţiei juridice. Pe scurt, noul colegiu profesional şi biblioteca de cercetare în domeniul dreptului sunt în serviciul valorilor naţionale şi universale."
În salutul său, Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal (ERA), a declarat că pregătirea studenţilor maghiari în domeniul dreptului este importantă, deoarece în diferite profesii juridice există o subreprezentare a juriștilor maghiari.
László Dávid, rectorul Universităţii Sapientia, a menţionat că universitatea se află acum într-o situaţie mult mai bună faţă de începuturi, pentru că între timp a reuşit să-şi pregătească proprii dascăli. El a reamintit că majoritatea studenţilor de la Universitatea "Ferenc József" din Cluj, fondată în 1872, au învăţat științele juridice. El a considerat că şi comunitatea maghiară din Transilvania va avea mare nevoie de o viitoare elită de jurişti proveniţi din Collegium Iuridicum.
(MTI) (fotograf: Gábor Kiss)